Φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια

Ειδικά όταν έχει πολύ ζέστη και δεν μπορώ να φάω «κανονικό» φαγητό, η φάβα, το χούμους γλυκοπατάτας, το γουακαμόλε και οι γλυκοπατάτες με vegan toppings είναι αυτά που με κρατάνε χορτάτη, αλλά όχι φουσκωμένη.

Η φάβα πολύ συνήθως συνοδεύεται με καραμελωμένα κρεμμύδια και ο συνδυασμός είναι φανταστικός. Όπως συνήθως, έχω προσαρμόσει τη συνταγή σε μια όσο το δυνατόν πιο υγιεινή εκδοχή που όμως δεν χάνει καθόλου σε γεύση! Έτσι αντί για ζάχαρη στο καραμέλωμα των κρεμμυδιών θα χρησιμοποιήσουμε μέλι, ανθό αλατιού και βιολογικό βαλσάμικο ξίδι και στο μαγείρεμα της φάβας θα προσθέσουμε ένα καρότο που κυριολεκτικά απογειώνει τη γεύση.

 

Θα χρειαστείτε:

 

Εκτέλεση:

Σε βαθιά κατσαρόλα και δυνατή φωτιά μαγειρεύουμε τη φάβα με το νερό και ξαφρίζουμε όταν χρειαστεί. Στα 15 λεπτά, προσθέτουμε και το τρίμμα του καρότου και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι η φάβα και το καρότο να αρχίζουν να διαλύονται και να χυλώνουν (συνήθως παίρνει 45 λεπτά), ανακατεύοντας με σύρμα χειρός ανά διαστήματα κι έχοντας πάντα στο νου μας να μην εξατμιστεί όλο το νερό από την κατσαρόλα και κολλήσει η φάβα. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα ανά διαστήματα.

Μόλις έχει λιώσει η φάβα κι έχει πιει το νερό, απομακρύνουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον ανθό αλατιού ανακατεύοντας ώστε να πάει παντού. Αν θέλουμε ακόμη πιο κρεμώδη υφή,  χτυπάμε το μίγμα με μίξερ χειρός. Αφήνουμε τη φάβα να κρυώσει και συνεχίζουμε με τα κρεμμύδια.

Σε τηγάνι, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τα κρεμμύδια και τα αφήνουμε να βγάλουν τα ζουμιά τους για 10 λεπτά. Σβήνουμε με το βιολογικό βαλσάμικο και μαγειρεύουμε για ακόμη 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τελείως τα κρεμμύδια.

Αφαιρούμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε το βιολογικό μέλι, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να βραχούν καλά όλα τα κρεμμύδια.

Σερβίρουμε σε coconut bowl τη φάβα που έχει κρυώσει και περιχύνουμε από επάνω τα καραμελωμένα κρεμμύδια. Συμπληρώνουμε λίγο ωμό έξτρα παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο.

 

Tips:

  • Τον ανθό αλατιού και το μέλι τα προσθέτουμε αφού έχουμε τραβήξει το φαγητό από τη φωτιά και έχει πέσει η θερμοκρασία τους για να διατηρήσουμε αναλλοίωτα τα θρεπτικά τους συστατικά.
  • Η φάβα συνοδεύεται τέλεια με χειροποίητο ψωμί ολικής άλεσης.

Καλή απόλαυση! 

 


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post