Τραγανό ψωμί ολικής άλεσης με σπόρια

Ειδικά αυτήν την περίοδο της καραντίνας και έχοντας χρόνο στη διάθεσή μας είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να φτιάξουμε το δικό μας σπιτικό ψωμί, με τα πιο απλά υλικά και με πεντανόστιμο αποτέλεσμα.  Ειδικά το ψωμί είναι αυτό με το οποίο έχουμε την πιο βαθιά σχέση φαγητού, είναι σαν το ψηφίο 0, το σημείο από το οποίο ξεκινούν όλα, στην κουζίνα αλλά και στο συναίσθημά μας.

Γιατί αυτό είναι για εμένα η μαγειρική. Η διαδικασία ενεργοποίησης όλων των αισθήσεων για να φτιάξεις κάτι που θα προσφέρεις στους ανθρώπους που αγαπάς.

Προσωπικά, τα τελευταία χρόνια που φτιάχνω ψωμί το κάνω με τη βοήθεια αρτοπαρασκευαστή , που σημαίνει ότι μετράς τα υλικά, τα ρίχνεις μέσα και μετά από κάποιες ώρες βγαίνει το ψωμί έτοιμο.

Επειδή όμως έχει άλλη γλύκα το να είσαι μέρος όλης της διαδικασίας και επειδή πολλοί δεν έχετε μηχάνημα παρασκευής ψωμιού (και καλά κάνετε), δοκίμασα συνταγές και πειραματισμούς και κατέληξα σε αυτήν που θα μοιραστώ σήμερα μαζί σας, πατώντας στη συνταγή της Γωγούς Δελογιάννη και κάνοντας κάποιες δικές μου παρεμβάσεις για να προσαρμόσω το ψωμί στον τρόπο ζωής μου.

 

Πριν σας πω αναλυτικά τη συνταγή, να επισημάνω ότι:

 • Το ψωμί χρειάζεται υπομονή , από την άποψη ότι θα πρέπει να αφήσετε τη ζύμη στο ψυγείο αρκετές ώρες πριν τη χρησιμοποιήσετε.
 • Η συνταγή αυτή είναι για τραγανό ψωμί ολικής άλεσης, που σημαίνει ότι βγαίνοντας από το φούρνο θα κάνει αυτό το λαχταριστό κριτσανιστό ήχο που προσωπικά με τρελαίνει.
 • Ετοιμαστείτε να εξαφανιστεί αστραπιαία. Αν το συνοδέψετε με καλό λαδάκι και ανθό αλατιού με βότανα, είναι συνήθως ζήτημα μιας ώρας να μην υπάρχει στο τραπέζι σας.
 • Η συνταγή είναι για 2 ψωμάκια μεσαίου μεγέθους. Μπορείτε να φτιάξετε το πρώτο και το άλλο μισό να το κρατήσετε στο ψυγείο για να το φτιάξετε την επόμενη.

 

bread oil

Για 2 λοιπόν μεσαίες φραντζολίτσες τραγανού ψωμιού ολικής με σπόρια, θα χρειαστείτε:

 • 420 γραμμάρια αλεύρι ολικής για ψωμί
 • 2 κ.τ.γ. ξηρή μαγιά
 • 1 κ.τ.γ. ζάχαρη
 • 2 κ.τ.γ. ανθό αλατιού
 • 360 ml κρύο νερό
 • κ.τ.σ κολοκυθόσπορο
 • 1 κ.τ.σ ηλιόσπορο
 • 1κ.τ.σ. παπαρουνόσπορο

 

Εκτέλεση:

Ρίχνουμε όλα τα υλικά, εκτός των σπόρων, σε μια μπασίνα και ανακατεύουμε καλά με σπάτουλα ή ξύλινη κουτάλα, μέχρι να δημιουργηθεί ένα κολλώδες ζυμάρι. Καλύπτουμε τη μπασίνα με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει το ζυμάρι μας σε ζεστό μέρος, για 3 ώρες. (εγώ το βάζω στο φούρνο, στους 50c , αλλά μπορείτε να το σκεπάσετε και με κουβέρτα) Το βγάζουμε από το φούρνο για 10 λεπτά και το μεταφέρουμε στο ψυγείο, καλυμμένο με τη μεμβράνη, για 12-48 ώρες.

Βγάζουμε από το ψυγείο και χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 ισομεγέθη μπαλάκια. Αν δε θέλουμε να φτιάξουμε ταυτόχρονα και τα δυο καρβελάκια, βάζουμε το ένα μπαλάκι πάλι στο ψυγείο, καλυμμένο με μεμβράνη και μέσα στην μπασίνα για την επόμενη μέρα.

Αφήνουμε τη ζύμη που θα ψήσουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και μετά την αφήνουμε για μισή ώρα στο φούρνο, στους 50C, να φουσκώσει.

Τη βγάζουμε από το φούρνο και ανεβάζουμε τη θερμοκρασία του στους 240 C.

Σε αλευρωμένο ταψί, σχηματίζουμε το φραντζολάκι μας ανακατεύοντας στη ζύμη και ½ κ.τ.σ κολοκυθόσπορο/ ηλιόσπορο.  Μην ανησυχείτε αν είναι κολλώδης η υφή της ζύμης, απλά βάλτε λίγο αλεύρι στα χέρια σας για να ξεκολλήσει και πασπαλίστε με παπαρουνόσπορο.

Ψήνουμε στον ζεστό πια φούρνο, για 25 λεπτά.

 

Καλή απόλαυση!

nadia


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post